Multilotto

Historian bakom Keno

Keno är ett spel som har funnits mycket länge och dess historia sträcker sig ända tillbaka till 200-talet f.Kr. Den som sägs vara spelets fader är Cheung Leung som levde i Kina. Han sägs ha fått idén då hans hemstad var i en ekonoisk kris. Alla stadens pengar skulle gå till försvaret och stora delar av stadens befolkning var i behov av pengar. Därför kom Cheung på ett spel där man kunde vinna stora summor pengar, men krävde att man satsade en viss summa för att få vara med och spela. Idén till spelet var inte bara att göra invånaran på bättre humör, utan också ett sätt att delvis finansiera armén. Vissa säger att delar av Kinesiska Muren finansierades genom spel av Keno.


» Delta i världens största lotterier med Mulitlotto


Man använde sig i detta spel av 120 kinesiska symboler och spelarna fick markera sina satsningar med en fjäderpenna. Fler och fler ville vara med och spela och spelet spred sig ut på landsbygden. De boende där fick keno-resultatet levererat med hjälp av brevduvor ett par dagar efter att spelet avgjorts. Spelet kallades därför för ”Den vita duvans spel” unde denna tid.


Spelet förblev stort i Asien men tog sig inte till västvärlden förrän under 1800-talet, då kinesiska arbetare jobbade med den transkontinenta järnvägen i Nordamerika. I början av 1900-talet sped sig sedan spelet från Amerika till Europa och det var även då de kinesiska tecknen byttes ut mot siffror.


Idag är spelet mycket populärt i flera länder världen om. I Sverige introducerade Svenska Spel det officiella kenospelet år 1992 och det har sedan varit ett av företagets allra största spel.

Multilotto