Multilotto

Recension av Svenska Spels Keno

Keno är ett spel med gamla anor. Redan för 2000 år sedan uppkom spelet i Kina och på 1800-talet kom spelet hit till väst. Det var kinesiska immigranter som seglade över Stilla Havet för att hjälpa till med byggandet av den transkontinentala järnvägen som introducerade spelet i västerländerna. Ordet Keno är dock ett franskt ord. Det finns idag olika versioner av Keno och en del Kenospel har bonusomgångar och jackpots. Fortfarande är dock spelets grundidé densamma, att du ska pricka in ett antal rätta nummer. Spelet påminner därför om Lotto och Bingo och om du vinner eller inte beror helt på slumpen och turen.


» Delta i världens största lotterier med Mulitlotto


Svenska Spel är det spelbolag som idag tillhandahåller Keno officiellt i Sverige. De har haft spelet sedan 1992 och det är många som tror att spelet är gotländskt. Detta eftersom Svenska Spel använder sig av en slogan på gotländska, Lett å vinne, samt att dragningen sker i Visby och direktsänds i tv. I Svenska Spels version av Keno ska du pricka in mellan 2 och 11 nummer mellan 1 och 70. Varje dag i TV3 sker en dragning då 20 stycken nummer lottas fram, även dessa mellan 1 och 70. För att vinna behöver du ha prickat in ett flertal av de nummer som lottas fram. Du behöver inte ha prickat in samtliga, men för att ha chans på de riktigt höga vinsterna bör du ha så många korrekta nummer som möjligt. I Svenska Spels Keno dras efter att alla andra nummer är färdiga ett av de 20 numrena till att bli dragningens Kung Keno. Om du har 11 korrekta nummer och dessutom Kung Keno i din rad så vinner du den allra högsta vinsten.


Det mest utmärkande för Keno är att spelet kan spelas på många olika nivåer. Du ska pricka in mellan 2 och 11 nummer. Om du fyller i 5 nummer på din briska spelar du Keno5. Det betyder att du endast behöver ha mellan 2 och 5 rätt för att vinna. Spelar du istället Keno11, som kräver mellan 2 och 11 rätt för vinst, kan du vinna mer pengar men det blir samtidigt svårare att få 11 rätt jämt emot 5 rätt om man skulle spela på Keno5.
När Svenska Spel marknadsför Keno så menar de att Keno är ett flexibelt spel. Du kan välja mellan att ha chans på att vinna ofta, men små summor, eller att ha chans på att vinna sällan, men då riktigt höga summor. Vinstsummorna beror nämligen på vilken nivå av Keno som du valt att spela. Dessutom beror vinstsummorna på den insats som du valt att satsa. Minsta insatsen på Keno är fem kronor per rad, men du kan satsa ända upp till 100 kronor per rad. Minsta vinstsumman är ett frispel på Keno, värt fem kronor. Den högsta vinsten är på tre miljoner kronor.

Multilotto